САЩ никога няма да признаят опитът на Русия да анексира

...
 САЩ никога няма да признаят опитът на Русия да анексира
Коментари Харесай

Байдън за референдумите: САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия в Украйна

 САЩ в никакъв случай няма да признаят опитът на Русия да анексира територии в Украйна. Това съобщи американският президент Джо Байдън на събитие във Вашингтон, съобщи Би Би Си.

Кремъл твърди, че Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон са подкрепили присъединението към Русия в границите на траяли пет дни „ референдуми “, които бяха избрани като подправени отвън Русия.

Съединени американски щати ще наложат нови наказания на Русия вследствие на анексията.

„ Съединените щати, желая да съм доста явен по отношение на това, в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай няма да признаят претенциите на Русия върху суверенна територия на Украйна “, съобщи Байдън.

Байдън сподели, че „ по този начин наречените референдуми са безспорна подигравка “ и че резултатите са били манипулирани от Москва.

По-рано Путин подписа укази за признание на Херсонска и Запорожка области за „ самостоятелни територии “ - проправяйки пътя за анексирането им.

В документите, публикувани в съветските държавни медии, се споделя, че независимостта на двата района се признава в сходство с интернационалното право иe „ залегнала в Устава на Организация на обединените нации “.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш обаче сподели, че всяка анексия на територия на страна, учредена на потребление на мощ, нарушава Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право. Това е „ рискова ескалация “, която „ няма място в актуалния свят “, сподели той.

Украинският президент Володимир Зеленски ще реши по какъв начин да реагира на изключително съвещание на своя Съвет за национална сигурност и защита в петък. Секретарят на съвета Алексий Данилов сподели, че ще бъдат взети „ значими, фундаментални решения за нашата страна " “ само че не даде детайлности.

Нито един от четирите окупирани района, които Русия желае да анексира, не е под неин цялостен надзор. Тя може да претендира за надзор над единствено за 60% от Донецк, до момента в който районната столица на Запорожие остава в украински ръце.

В телефонен диалог с Путин президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е изразил несъгласието си против плануваното анексиране.

Той прикани съветския водач да понижи напрежението и да даде още един късмет на мирните договаряния с Украйна, твърди негов представител

Турция, дружно с Организация на обединените нации, посредничи в договарянията сред Русия и Украйна в предишното. Анкара съумя да помогне за реализиране на договорка за обновяване на износа на зърно през Черно море.

Междувременно в Москва беше сложена сцена за концерт на Червения площад, украсена с билбордове, провъзгласяващи четирите района за част от Русия.

Това е повтаряне на съветската анексия на полуостров Крим през 2014 година, която също последва дискредитиран референдум. Тази анексия в никакъв случай не е приета от голямото болшинство от интернационалната общественост.

Но без значение какво споделя Западът, двете камари на съветския парламент публично ще ратифицират този ход идната седмица.

Путин се надява, че като анексира окупирани региони на Украйна, той ще може да твърди, че съветската територия е атакувана от западни оръжия, с вярата, че някои държавни управления може да спрат военната си помощ за Киев.

Според Киев обаче нищо няма да промени на бойното поле.

Президентът Володимир Зеленски сподели, че „ псевдо референдумите “ са безполезни, а неговият консултант Михайло Подоляк ги назова „ всеобщо принуждение “.

„ Представете си...има танкове на окупационната войска, а в къщите и жилищата на хора, които още не са напуснали...военни сочат по тях с автомати и ми споделят „ Гласувайте! “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР